Isnin, 9 Julai 2012

MUTIARA KATA HARI INI

LAKSA KAK SU KUALA PERLIS

Entry kali ni nak citer pasal laksa Kak Su Kuala Perlis. Aku pegi Perlis baru-baru ni dan pekena laksa Kak Su yang sangat la sedapnya ni. Laksa dia mmg superb la. Yang datang makan kat kedai ni pun memang sangat ramai ye. Aku tak sempat nak amik banyak sangat gambar sbb sedap sangat melayan laksa kak su yang sedap ni. So kalau sape2 ada datang ke Kuala Perlis, jangan lupa pekena laksa ni noh. hehehe...

 Ni pandangan hadapan kedai Kak Su Laksa ni ye....Bolehla try datang sini kalau teringin nak merasa. Dia dah banyak dapat anugerah dan sll masuk paper ye. Tapi gambar aku amik tak berapa clear yang anugerah2 dia dapat tu. huhu...


 Ni laksa yang special. Sedap gile punye..... Ramai sangat orang makan kat kedai dia ni. Orang cina pun ramai makan kat sini. Memang sedap sangat!


Bukti sedap. Licin boliau...hehehe.... aku tak banyak amik gambo sebab tak sabar2 nak makan laksa Kak Su yang sedap ni. hehe....lain kali kalau datang lagi aku amik gambo yang superb punye! hehehe...:)


Mata aku pun dah berair masa ni sebab pedas jugak laksanya ni. Actually suka hati kita nak makan pedas atau tak sebab dia mmg ada bagi cili api potong tu ye. hmm...

So, apa tunggu lagi, kalau ke Kuala Perlis, jangan lupa pekena laksa ni noh...Gerenti tak menyesal punya. hehehe...:)

CUCUR UDANG

Nak tau, ni la cucur favourite saya. Saya paling suka makan cucur ni. Kalau dalam sebulan tu, mesti dua tiga kali saya akan goreng cucur ni. Memang superb la kata Mr. hubby sebab dia pun suka cucur udang yang saya buat ni. hehehe...



Bahan-bahan nak buat cucur udang
Tepung gandum (agak2 je ye)
udang (ikut suka nak banyak mana)
taugeh (sama jugak, ikut suka nak banyak mana)
cili kisar (satu sudu besar. Nak pedas lagi, ikut suka la banyak mana)
kucai (seimbangkan dengan taugeh ye)
bawang besar (sebiji pun dah cukup
tepung baking powder (secubit je atau hujung sudu kecil)
telur sebiji
Air suam/ Air masak
Garam dan gula secukup rasa
Kunyit sedikit (ikutla nak warna terang atau tak)

Cara membuatnya:
Semua bahan2 tu gaul je sekali ye. Saya bukan chef so tak reti nak explain ala2 chef ni. hehehe...:) Janji ada rasa cucur udang tu okla kan? peace...:)

Dah siap digoreng, boleh makan panas2 dengan air teh o di waktu petang. Sure menjilat jari punya. hehehe....



Ok, selamat mencuba...(walaupun senang sangat sebenarnya). Ntah2, cucur udang korang buat lagi sedap kan? huhu....Xpela, bley variasikan cucur udang anda...:p


SAYA JUMPA JUARA USTAZAH PILIHAN MUSIM PERTAMA...USTAZAH FIRUZ AKHTAR!!!

Saya malas sangat masak so ajakla roomate/housemate/husband/bestfriend saya keluar lunch kat luar. So we all pegi makan di Em Best Cafe. Kami mmg sll jugak lunch kat sini sebab makanannya sedap2 jugak. Tambahan pula ada ikan bakar dan sebagainya so harusla layan kan sebab aku penggemar ikan bakar.

Bila dah habis makan, nak gi cuci tangan. Husband aku terpandang sesorang dan dia macam kenal. Katanya ..."anje, tu ustazah pilihan". Aku dengar je ustazah pilihan, aku terus pandang belakang. A'ahla, tu juara ustazah pilihan musim pertama, ustazah Firuz Akhtar. Hmm... mesti amik gambar dengan dia ni tapi sebelum tu, jom kita cuci tangan dulu bersih2 sebab nak salam dan peluk cium dengan ustazah comel ni...hehehe...

Ni Ustazah Firuz Akhtar binti Mohamad Bohari masa jadi juara Ustazah Pilihan musim pertama dulu...:)

So bile dah selesai, aku cepat2 tegur ustazah Firuz. Dan aku minta tolong Mr. Hubby aku untuk tolong ambilkan gambar aku dan ustazah. Dan inilah hasilnya amik gambo dalam kelam kabut tu kan sebab ustazah Firuz bungkus je lauk pauk sbb dia dah nak balik umah. Aku tak sempat nak amik autografnya sebab aku tak bawak pen or kertas sekalipun. huhu....sayang seribu kali sayang.


Saya dan juga Ustazah Firuz Akhtar, juara Ustazah Pilihan musim pertama. Walaupun tanpa make up, ustazah masih maintain manis kan? Sweet sangat mukanya

Tapi Ustazah Firuz ni mmg duduk di Tanjong Malim ye. Dia duduk di Taman Bernam. Tapi yelah, nak jumpa ustazah sll bukan senang, ye tak? Takpelah, at least ada jugak kenangan aku bergambar dengan ustazah ni.

 

Encik suami jelous sbb tak dapat bergambar dengan ustazah. hehehe...mana boleh kan. silap2 ustazah pun tak nak bergambar dengan suami orang ni. Tapi aku tak tanya pun. maleh nak tanya. hoho...biar je suami aku tak payah bergambar dengan ustazah. lagipun aku yang cemburu. hehehe...

TAMAN TASEK TAIPING

Seronok sangat kalau datang ke Taiping ni. Paling penting sekali jangan lupa untuk singgah dan melepak di Taman Tasik Taiping. Sekali sekala dating dengan husband macam orang bercinta seronok jugak ye sebab aku dan suami tak melalui zaman percintaan yang panjang...So sesekali jalan2 cam sepasang kekasih merpati sejoli ni best jugak ye? Enjoy...:)










 
So, itulah serba sedikit hasil dari jalan2 kat Taman Tasek Taiping yang best ni! InsyaAllah, aku akan datang lagi sebab tempat ni mmg cantik sangat. Pemandangannya saujana mata memandang... Sejuk je...dengan kehijauan pokok2nya yang memang best!Aku suka:)


TAK SABARNYA NAK JADI MAMA

Tetiba bila aku dengar adik kepada kawan aku ni kehilangan bayi dalam kandungannya yang almost dah berusia 28 minggu ( tetiba tiada denyutan nadi/jantung), aku jadi cuak...Takutnya aku ya Allah. Walaupun aku tahu semua ni adalah ketentuan Allah jua. Tapi aku tetap rasa cuak.

Ya Allah, kau permudahkanlah perjalanan aku dalam mengejar impian untuk bergelar mama, ibu, umi, mummy, mak atau apa jua gelaran seangkatan dengannya. Aku sangat tidak sabar untuk bergelar seorang ibu. Semoga Allah memperkenankan doaku ini...Amin...:)

Bukan mudah rupanya perjalanan untuk bergelar seorang ibu ni. Semoga aku kuat dan tabah dalam melalui perjalanan yang penuh berliku ini...Semoga impian ini akan menjadi kenyataan. InsyaAllah, dengan izinNya jua.