Khamis, 20 Februari 2014

DURR AWATIF SUDAH SATU TAHUN 2 BULAN

 Assalamualaikum semua..

Pejam celik, pejam celik, dah besar rupanya anak dara bonda ni. Durr Awatif sudah pun 1 tahun 2 bulan. Awatif mula boleh berjalan pada 25 Disember 2013. Lebih kurang usianya 1 tahun 2 minggu. Tahniah buat anak dara bonda...

Bonda happy sangat bila  tengok Awatif dah mula boleh berjalan...tanpa pegang apa-apa....heheheh.....

 Awatif suke sangat nak main hp bonda ye? Jangan leka dengan gadget ye sayang?





Awatif tengok bonda bile bonda panggil nak ambil gambo dia. hehehe... 






Awatif pakai rantai mutiara walid beli di Seremban, Negeri Sembilan. Mesti Awatif feeling ala² datin dan Puan Sri gitu kan?alahai anak dara bonda...:)


RENUNG²KAN DAN SELAMAT BERAMAL.....(TRADEMARK SIAPA ITU?)

Assalamualaikum semua....:)

What to say?? lama dah tak update blog.  Blog ni suam² kuku je rasanya. Nak adds by nuffnang tu pun tak jadi².. Tolong bantu saya bley?..Nak jugak buat duit dengan blog. tak reti. huhu...cane ni? kawan-kawan. tolongla saya.

Oleh kerana ni permulaan bagi tahun 2014, mey saya nak kongsikan apa yang saya baca dalam buku yang ditulis oleh Prof. Madya Hj. Md Izuddin Hj. Ali atau lebih dikenali dengan Prof Izzi. Best sangat bukunya yang bertajuk Renung-renungkan dan Selamat Beramal. Itukan memang trademark Prof Izzi sendiri. 

Buku ni banyak sangat input yang korang ley dapat kalau dengan membacanya. Banyak yang dikongsikan oleh Prof Izzi ni. Antara salah satu yang menarik perhatianku adalah topik 55 iaitu Enam Perkara iaitu : 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Hak seorang Muslim lainnya ada enam perkara. Kalangan sahabat bertanya apakah dia, wahai Rasulullah? Rasulullah SAW menjawab: 

Jika bertemu dengannya, hendaklah kamu memberi salam.

Jika dia mengundangmu, hendaklah kamu penuhi undangannya.

Jika dia meminta nasihat, hendaklah kamu menasihatinyaJika dia bersin dan mengucapkan  alhamdulillah, hendaklah kamu mendoakannya.

Jika dia sakit, hendaklah kamu menjenguknya. 

Dan jika dia mati, hendaklah kamu menghantar jenazahnya ke kubur.

(Riwayat Muslim)

 So, itu ye semua. Enam perkara yang perlu diingati : 

1) Beri salam 
2) Cuba yang terbaik penuhi undangan
3) Beri nasihat jika diminta 
4) Doa jika dia bersin
5) Melawat jika dia sakit 
6) Menghantar jenazah ke kubur jika dia mati 
    (Paling kurang pun melawat kematiannya)

 Bersama-samalah kita saling ingat mengingati ye...

Renung-renungkan dan selamat beramal...:)